Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Klasy, metody i obiekty
12-21-2011, 09:01 PM
Post: #1
Klasy, metody i obiekty
Dyskusja na temat lekcji:
http://javastart.pl/programowanie-obiekt...-i-metody/
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
08-07-2014, 09:32 PM (Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-08-2014 09:24 AM przez lolo.)
Post: #2
RE: Klasy, metody i obiekty
Witam ! mam problem z programem. w klasie zzz3 jest metoda typu void z parametrami i chciałbym jej przypisać 2-parametry, w głównej klasie main, ale w terminalu wyskakuja mnie " 3-zera " same zera co ja żle robię : ?
class  zzz3
{                
   int wx;
   int wy;
  void ustawXY(int x, int y)
     {
    int wx=x;  
     int wy=y;
     }  
 void wysw()
     {
      System.out.println("Wyświetl  X =  "+wx);
        System.out.println("Wyświetl Y = "+wy);
     }
 
}
class abc3
{

  public static void main(String args[])
   {
      zzz3 aaa=new zzz3(); 
        aaa.ustawXY(12,45);
       aaa.wysw();
    System.out.println("Wyświetl  X =  "+aaa.wx);
    }
}
Bardzo proszę o pomoc bo nie rusze z java dalej !
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
08-08-2014, 09:38 AM
Post: #3
RE: Klasy, metody i obiekty
1. Błąd masz w 7 i 8 linii w klasie zzz3. W metodzie ustawXY tworzysz nowe zmienne lokalne o nazwie wx i wy do których przypisujesz pobrane wartości. Usuń te napisy int znajdujące się przed wx i wy i powinno zacząć działać.
2. Twoje nazewnictwo klas, metod i zmiennych jest tragiczne, radzę nad tym popracować.
3. Następnych razem załóż nowy wątek oraz używaj tagów
Kod:
[shcode=java]
kod java
[/shcode]
do wrzucania kodu.

GG: 2802571
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
08-10-2014, 10:53 AM
Post: #4
RE: Klasy, metody i obiekty
Śliczne dzięki ! Jestem początkujący uczę sie z podrecznika i popełniam mnóstwo małych błedów, które mnie czasami przerastają. Przydałyby mnie się czasami małe podpowiedz, za które byłbym bardzo zobowiązany !
mam teraz problem z tablicą typy :
class Pracownik{
Imie;
Nazwisko;
Wiek;
}
Rozbudowana o klase Firma; z danymi pracowników w/w wymieninej klasie "Pracownik". Bedzą to tablice zagnieżdzone jedne w drugich. Chciałbym na tym przykładzie zrozumieć działanie zagniezdzoneych tablic String-gów. Pomoże mnie Pan ?
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
08-15-2014, 03:13 PM
Post: #5
RE: Klasy, metody i obiekty
franek321 sprecyzuj swoje pytanie i najlepiej pokaż przykład kodu, na pewno będzie Ci łatwiej pomóc. Użyj też proszę tagów do wklejania kodu, które pomogą w formatowaniu, które podał Ci wyżej lolo.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
09-01-2014, 12:48 PM (Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-01-2014 06:10 PM przez lolo.)
Post: #6
RE: Klasy, metody i obiekty
Kod który częściowo nie rozumiem, a zwłaszcza pierwszą pętle for i to : pracownicy[i]=new Pracownik();, a wszczególności prawą stronę, oraz kolejnośc dalszych poleceń.
class firma2
{
  // dobry
   String imie;
   String nazwisko;
   int wiek;

 public static void main(String args[])
   {                                     
    //Dobry
   Pracownik pracownicy[]=new Pracownik[3];
    String[] nazwiska={"Zięba","Kowalski","Duda"};
    String[] imiona={"Jan","Kola","Edek"};
    int[] wiek={45,67,35};
for(int i=0;i<pracownicy.length;i++){
    pracownicy[i]=new Pracownik();
    pracownicy[i].imie=imiona[i];
     pracownicy[i].nazwisko=nazwiska[i];
      pracownicy[i].wiek=wiek[i];
                                    }
System.out.println("    Pracownicy firmy to  : ");
  for(int i=0;i<pracownicy.length;i++){
  System.out.println(pracownicy[i].imie+"  "+pracownicy[i].nazwisko+" - "+pracownicy[i].wiek+" lat");
                                       }
   }
}

Przepraszam że długo nie odpisywałem.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
09-01-2014, 06:20 PM
Post: #7
RE: Klasy, metody i obiekty
lina for(int i=0;i<pracownicy.length;i++) wykonuje się tyle razy jak duża jest tablica pracownicy.
linie:
pracownicy[i]=new Pracownik(); przypisuje do i-tego elementu tablicy obiekt Pracownik
pracownicy[i].imie=imiona[i]; ustawia i-temu pracownikowi imię
pracownicy[i].nazwisko=nazwiska[i]; ustawia i-temu pracownikowi nazwisko
pracownicy[i].wiek=wiek[i]; ustawia i-temu pracownikowi wiek

GG: 2802571
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości