Forum zamknięte. Zapraszamy do grupy na Facebooku
Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pierwszy program
12-21-2011, 08:52 PM
Post: #1
Pierwszy program
Dyskusja na temat lekcji:
http://javastart.pl/podstawy-jezyka/pierwszy-program/
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
01-03-2013, 11:46 AM
Post: #2
RE: Pierwszy program
Witam, jako ze mam sporo czasu, telefon z androidem pod ręką postanowiłem się poduczyć programowania. Jakąś styczność z programowaniem miałem pascal/delphi/c++, tylko ze to było na studiach dawno i nie prawda. Javy nie znam wcale. Tyle tytułem wstępu

Dobra teraz na temat lekcji pierwszego programu.
Zainstalowałem sobie
https://play.google.com/store/apps/detai...e.ui&hl=pl
i przepisałem linijka po linijce cały kod, skompilowałem i pojawia mi się komunikat "Niestety, aplikacja MyApp została zatrzymana." Coś robię źle ale nie wiem co. Może ktoś naprowadzić?

pozdrawiam, rice
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
01-03-2013, 01:35 PM
Post: #3
RE: Pierwszy program
na własne potrzeby raczej odblokowywać urządzenia developersko nie musisz wiec pewnie musiałeś się machnąć w kodzie, przeglądnij go jeszcze raz, linijka po linijce a jeśli nie znajdziesz błędu skopiuj cały twój kod tutaj...
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
01-04-2013, 11:31 AM (Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-04-2013 11:40 AM przez rice.)
Post: #4
RE: Pierwszy program
No własnie nie do konca rozumiem czemu. Tutaj skopiowany pliczek hello.java
public class Hello{
public static void main(String[] args){
System.out.print("Hello World");}}

doinstalowalem
https://play.google.com/store/apps/detai...9nY2F0Il0.
takze jakby trzeba bylo to moge te logi dorzucic

pozdrawiam

@edit, skopiowałem cały kod z pierwszej lekcji od was i tez wywala "Niestety, aplikacja MyApp została zatrzymana"

Nie wiem czy to się możne przydać, ale testowane na sony ericsson live with walkman wt19i, system android 4.0.4
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
01-04-2013, 05:54 PM
Post: #5
RE: Pierwszy program
Kod:
public class Hello{
public static void main(String[] args){
System.out.print("Hello World");}}

public class Hello{
------
Nazwa pliku musi być taka sama jak @UP podkreślone Smile, Uwzględniając wielkość liter Smile
--------------------
Przy nazwie pliku: hello.java taki kod Smile
Kod:
public class hello{
public static void main(String[] args) {
System.out.print("Hello World"); // Wyswietla napis Hello Wolrd
    }
}
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
01-04-2013, 10:31 PM (Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-04-2013 10:33 PM przez rice.)
Post: #6
RE: Pierwszy program
Niestety to nie to, w poście napisałem z małej. jak nazwa klasy nie zgadza się z nazwa pliku to w ogóle nie chce komplikować .
pozdrawiam rice

@sprawdziłem jeszcze twój kod i też wywala
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
01-07-2013, 09:15 AM
Post: #7
RE: Pierwszy program
Witam, poniewaz nie dziala mi tworzenie nowego tematu, chcialem zadac Wam pytanie tutaj, ktore odpisze moje trudnosci z pierwszym programem. Jesli jest mozliwosc przeniesienia tego zagadnienia do odrebnego watku to bardzo poprosze. Potrzebuje informacji jak uruchomic program napisany Eclipse w najnowszym srodowisku (kompatybilny z java jre 1.7), na linuksowej wersji Jam VM. Meczylem sie sporo czasu zeby napisac swoj pierwszy program, ktory ladnie chodzi w eclpise i jako jar w windowsie. Niestety pisalem go specjalnie aby uruchomic go na urzadzeniu, na ktorym chodzi Jam VM i nie ma mozliwosci wgrac wiekszej wirtualnej maszyny ze wzgledu na ograniczona pamiec urzadzenia. Tak wiec napisalem program po wielkich trudach, jednakze teraz gdy mam gotowy plik jar, lub chociazby zrodla .java, to niestety ale nie chca one chodzic na tym jamvm, dostaje bledy o 'brakujacych klasach' i tym podobne ect. Niestety nie wiem zupelnie jak zrobic aby pominac te bledy i sprawic ze moj program chodzilby na tym urzadzeniu. Na nim znajduje sie linux open-wrt na architekturze mips. Proste programy kompiluja sie w javac jednakze moj bardziej skomplikowany kompiluje sie fajnie wylacznie na eclipse a w konsoli komend windowsa rowniez komenda javac dostaje momentalnie fale bledow. Prosze bardzo o pomoc, zupelnie bezradny. Pozdrawiam, mateusz
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
01-08-2013, 08:13 AM (Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-08-2013 08:13 AM przez deliquent.)
Post: #8
RE: Pierwszy program
to samo co poprzednio - sam opis problemu czasem nie wystarczy - rzuć kodem programu...
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
01-08-2013, 07:20 PM
Post: #9
RE: Pierwszy program
Problem może polegać na tym, że korzystasz z gotowych bibliotek, których nie załączasz do wyeksportowanego jara. Druga możliwa przyczyna to o czym napisał Ci już Rafał tutaj:
http://forum.javastart.pl/Thread-problem...419#pid419
Podobnie jak w przypadku np J2ME może tam być po prostu mocno okrojona ilość dostępnych klas.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
11-16-2013, 06:58 PM
Post: #10
RE: Pierwszy program
Witam! Mam taki problem. Chce zrobić klasę główną, w której użytkownik ma do wyboru kilka opcji i po wpisaniu odpowiedniego numeru zostaje przekierowany do innej klasy. Jak mogę to zrobić?
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości