Forum zamknięte. Zapraszamy do grupy na Facebooku
Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Podstawowe wejście/wyjście
12-21-2011, 08:56 PM
Post: #1
Podstawowe wejście/wyjście
Dyskusja na temat lekcji:
http://javastart.pl/podstawy-jezyka/pods...e-wyjscie/
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
02-24-2013, 08:43 PM (Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-11-2014 05:34 PM przez lolo.)
Post: #2
Kalkulator
import java.util.Scanner;
public class calc {
	public static void main(String[] args){

		Scanner odczyt1 = new Scanner(System.in);
		Scanner odczyt2 = new Scanner(System.in);
		Scanner odczyt3 = new Scanner(System.in);

		System.out.print("Podaj pierwszą liczbę: ");
		double liczba1=odczyt1.nextDouble();
		
		System.out.print("Podaj drugą liczbę: ");
		double liczba2=odczyt2.nextDouble();
		
		System.out.print("Podaj znak: ");
		String c=odczyt3.nextLine();
		
		double wynik =0;
	
		if("+".equals©){
			wynik=liczba1+liczba2;			
		}
		else if("-".equals©){
			wynik=liczba1-liczba2;			
		}
		else if("*".equals©){	
			wynik=liczba1*liczba2;			
		}
		else if("/".equals©){
			wynik=liczba1/liczba2;				
		}
		System.out.println("Wynik to "+(double)wynik); 
	}
}
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
06-28-2013, 11:25 PM
Post: #3
RE: Podstawowe wejście/wyjście
Mam taki oto mały problem:

Kod PHP:
import java.util.*;

public class 
Tablice2 {
    
    public static 
void main(String[] args){
        
        
System.out.println("Podaj liczbe imion: ");
        
Scanner readNumber = new Scanner(System.in);
        
int number readNumber.nextInt();
        
// readNumber.close();
        
String [] tab = new String[number];
        
Scanner readName = new Scanner(System.in);
        
        for(
int i=0i<tab.lengthi++){
            
            
System.out.println("Podaj "+(i+1)+" imię: ");
            
tab[i] = readName.nextLine();
        }
        
readName.close();
        
        
int a=0;
        while (
a<tab.length){
            
System.out.println("Imie: "+tab[a]);
            
a++;
        }
        
    }



Dlaczego jeżeli w tym miejscu (tutaj gdzie jest zakomentowane) uzyje metody readNumber.close() to w pętli ten kod się wysypuje? Skoro tam korzystam z całkiem innego inputa? Z tego wynika, że wszystkie dane, które odbiera się od użytkownika zawsze trzeba domykac na samym końcu gdy już nie będziemy odbierać żadnych innych? Bo w przypadku gdy readNumber.close() umieszcze już pod pętlą for to wszystko jest ok.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
11-03-2013, 03:33 PM (Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-11-2014 05:34 PM przez lolo.)
Post: #4
RE: Podstawowe wejście/wyjście
Zadanie 1.7 w mojej wersji:
/**
 *
 * @author PloX
 */

import java.util.Scanner;
    
    public class Test{
        public static void main(String[]args){
            
            
           System.out.println("Dodawanie, Odejmowanie, Mnozenie i Dzielenie");
            Scanner scr= new Scanner(System.in);
            Double liczba1;
            System.out.println("Podaj pierwsza liczbe: ");
            Double liczba2;
            System.out.println("Podaj drugą liczbe: ");
            Double liczba3;
            
            liczba1 = scr.nextDouble();
            liczba2 = scr.nextDouble();
            
            double a=liczba1;
            double b=liczba2;
            double c=liczba2 + liczba1;
            
            double d=liczba1;
            double e=liczba2;
            double f=liczba1 - liczba2;
            
            double g=liczba1;
            double h=liczba2;
            double i=liczba1/liczba2;
            
            double j=liczba1;
            double k=liczba2;
            double l=liczba1*liczba2;
            
            
            
        
            System.out.println("Wynik dodawania dwoch podanych przez ciebie liczb to:" + c);
            System.out.println("Wynik odejmowanie dwoch podanych przez ciebie liczb to:" + f);
            System.out.println("Wynik mnożenia dwoch podanych przez ciebie liczb to:" + l);
            System.out.println("Wynik dzielenia dwoch podanych przez ciebie liczb to:" + i);
            
                
            
            
   }
        
      }
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
11-05-2013, 01:58 PM (Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-08-2013 01:11 AM przez majonez.)
Post: #5
RE: Podstawowe wejście/wyjście
A to moja wersja Smile.

Kod:
import java.util.Scanner;


public class OdczytZmiennych {
    @SuppressWarnings("resource")
    public static void main(String[] args) {
        double x, y;
        Scanner od1, od2, wyb;
        od1 = new Scanner(System.in);
        od2 = new Scanner(System.in);
        
        System.out.println("Podaj 2 liczby zmiennoprzecinkowe: ");
        System.out.println("x = ");
        x = od1.nextDouble();
        System.out.println("y = ");
        y = od2.nextDouble();
        
        int wybor;
        wyb = new Scanner(System.in);
        
        System.out.println("Podaj numer dzialania:");
        System.out.println("1. Dodawanie. \n2. Odejmowanie. \n3. Dzielenie. \n4. Mnozenie.");
        
        wybor = wyb.nextInt();
        
        if (wybor == 1) {
            double z;
            z = x+y;
            System.out.printf("Dodawanie. %.2f + %.2f = %.2f", x, y, z);
        }
        else if (wybor == 2) {
            double z;
            z = x-y;
            System.out.printf("Odejmowanie. %.2f - %.2f = %.2f", x, y, z);
        }
        else if (wybor == 3) {
            double z;
            z = x/y;
            System.out.printf("Dzielenie. %.2f : %.2f = %.2f", x, y, z);
        }
        else if (wybor == 4) {
            double z;
            z=x*y;
            System.out.printf("Mnożenie. %.2f * %.2f = %.2f", x, y, z);
        }
        else {
            System.out.println("Nie ma takiej opcji matole.");
        }
    }

}
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
11-08-2013, 08:29 PM
Post: #6
RE: Podstawowe wejście/wyjście
Witam.
Mam pytanie, nie wiem czemu po zmianie jednej linijki program, albo działa, albo nie, chodzi dokładnie o "zamknięcie wejścia". Wydaje mi się, że pierwszy przypadek powinien działać, ponieważ zamykam "ilosc" po przypisaniu do "l".
Kod który nie działa:
Kod PHP:
import java.io.FileNotFoundException;
import java.util.Scanner;
public class 
Odczyt {
    public static 
void main(String[]argsthrows FileNotFoundException{
        
System.out.print("podaj liczbę imion: ");
        
Scanner ilosc = new Scanner(System.in);
        
int l Integer.parseInt(ilosc.nextLine());
        
ilosc.close(); //zamykam przed petla, w tym wypadku nie działą

        
String tab[] = new String[l];        
        
        
Scanner odczyt = new Scanner(System.in);
        for(
int i 0i<li++){
            
System.out.print("Podaj "+(i+1)+". imię: ");
            
tab[i] = odczyt.nextLine();
        }
        
odczyt.close();
        
        for(
int i 0i<li++){
            
System.out.println(i+1+". imię to: "tab[i]);
        
        }
    }



Kod który działa:
Kod PHP:
import java.io.FileNotFoundException;
import java.util.Scanner;
public class 
Odczyt {
    public static 
void main(String[]argsthrows FileNotFoundException{
        
System.out.print("podaj liczbę imion: ");
        
Scanner ilosc = new Scanner(System.in);
        
int l Integer.parseInt(ilosc.nextLine());
        
        
String tab[] = new String[l];        
        
        
Scanner odczyt = new Scanner(System.in);
        for(
int i 0i<li++){
            
System.out.print("Podaj "+(i+1)+". imię: ");
            
tab[i] = odczyt.nextLine();
        }
        
odczyt.close();
        
ilosc.close(); //zamykam za petla i dziala
        
        
for(int i 0i<li++)
            
System.out.println(i+1+". imię to: "tab[i]);
    }


Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
02-21-2014, 06:58 PM (Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-21-2014 08:18 PM przez Janosch.)
Post: #7
RE: Podstawowe wejście/wyjście
A to moja wersja:
Kod PHP:
import java.util.Scanner;
public class 
ProstyKalkulator {
    public static 
void main(String[] args) {
        
double a,bwynik=0;
        
String znak;
        
Scanner odczyt = new Scanner(System.in);
        
System.out.print("Wprowadź parametr a=");
        
odczyt.nextDouble();
        
System.out.print("Wprowadź parametr b=");
        
odczyt.nextDouble();
        
System.out.print("Wprowadź rodzaj operacji (+,-,*,/)");
        
znak odczyt.next();
        
        if (
znak.equals("+")){ wynik=a+b;}
        else if (
znak.equals("-")) { wynik=a-b;}
        else if (
znak.equals("*")) { wynik=a*b;}
        else if (
znak.equals("/")) { wynik=a/b;}
        
        if (
znak.equals("+")||znak.equals("-")||znak.equals("*")||znak.equals("/")){
            
System.out.println("Operacja a" znak "b=" wynik);}
            else 
System.out.println("Podałeś nieprawidłowy znak operacji");
    }

Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
02-21-2014, 08:16 PM (Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-21-2014 11:30 PM przez Janosch.)
Post: #8
Program dla klk
Przygotowałem Ci taki program do liczenia równań metodą wyznaczników.
Przeanalizuj i może Ci się przyda. Smile
Kod PHP:
import java.util.Scanner;
public class 
Wyznaczniki{
    public static 
void main(String[] args) {
        
        
double a1,a2,b1,b2,c1,c2,W,Wx,Wy,x,y;
        
String znakB1="",znakB2="";
        
Scanner odczyt = new Scanner(System.in);

        
System.out.print("Podaj parametr a1 = ");
        
a1 odczyt.nextDouble();
        
System.out.print("Podaj parametr b1 = ");
        
b1 odczyt.nextDouble();
        
System.out.print("Podaj parametr c1 = ");
        
c1 odczyt.nextDouble();
        
System.out.print("Podaj parametr a2 = ");
        
a2 odczyt.nextDouble();
        
System.out.print("Podaj parametr b2 = ");
        
b2 odczyt.nextDouble();
        
System.out.print("Podaj parametr c2 = ");
        
c2 odczyt.nextDouble();
        
odczyt.close();    
        
        
//Liczenie wyznaczników W, Wx, Wy
        
= (a1*b2)-(b1*a2);
        
Wx = (c1*b2)-(b1*c2);
        
Wy = (a1*c2)-(c1*a2);
                
        
//Wyświetlenie wartości W,Wx,Wy
        
System.out.println("\nWyznacznik W = " W);
        
System.out.println("Wyznacznik Wx = " Wx);
        
System.out.println("Wyznacznik Wy = " Wy);
        
        if (
b1>=0) { znakB1 "+"; }
        if (
b2>=0) { znakB2 "+"; }
        
        
System.out.print("\nDla następującego układu równań:\n\t"+a1+"x "+znakB1+" "+b1+"y = "+c1+"\n\t"+a2+"x "+znakB2+" "+b2+"y = "+c2+"\n\nRozwiązanie: ");
        
        
//Wyświetlenie rozwiązania w zależności od wartości wyznaczników
        
if (W!=0){
            
Wx/W;
            
Wy/W;
            if (
y==-0.0){y=Math.abs(y);}
            
System.out.println("Układ równań jest oznaczony, zatem posiada jedno rozwiązanie:\n\t x = " "\n\t y = " y);
        }
        else if (
W==&& Wx==&& Wy==0){
            
System.out.println("Układ równań jest nieoznaczony i posiada nieskończenie wiele rozwiązań");
        }
        else if (
W==&& Wx!=|| Wy!=0){
            
System.out.println("Układ równań jest sprzeczny, zatem nie posiada on rozwiązań");
        }
    }

Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości