Forum zamknięte. Zapraszamy do grupy na Facebooku
Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pomoc w zaliczeniu zadania
12-05-2013, 06:24 PM
Post: #11
RE: Pomoc w zaliczeniu zadania
ok to z innej beczki w którym tutku jest wytłumaczone o co chodzi z klamrami ?!? W żadnym z przeczytanych lub oglądanych prze ze mnie wszyscy wychodzą z założenia że to oczywiste. Zależy dla kogo nie znam schematu dlatego słucham się eclipsa każe to stawiam nie to nie stawiam wiem mniej więcej że dzielą one na sekcje wykonywania instrukcji ale jak dokładnie nie wiem
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
12-05-2013, 06:35 PM
Post: #12
RE: Pomoc w zaliczeniu zadania
Klamry są używane do określania zakresu działania m.in. pętli,for, while, do while, instrukcji warunkowych if, funkcji, klas itp. Zwykle na samym początku kursów programowania jest opisana budowa funkcji głównej main() dlaczego tak a nie inaczej wygląda najprostrzy program w C w tym przypadku. Przy if'ach i pętlach również zazwyczaj ludzie wspominają, że jak chce się żeby zostało wykonane więcej niż 1 rzecz to trzeba zastosować klamre które okreslą dokąd zawiera się kod który ma być wykonywany w if'ie albo w for. Jesli dalej nie rozumiesz bo np. niezbyt zrozumiale to napisałem to sprawdź PW i napisz do mnie.

GG: 2802571
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
12-05-2013, 06:49 PM
Post: #13
RE: Pomoc w zaliczeniu zadania
(12-05-2013 06:35 PM)lolo napisał(a):  Klamry są używane do określania zakresu działania m.in. pętli,for, while, do while, instrukcji warunkowych if, funkcji, klas itp. Zwykle na samym początku kursów programowania jest opisana budowa funkcji głównej main() dlaczego tak a nie inaczej wygląda najprostrzy program w C w tym przypadku. Przy if'ach i pętlach również zazwyczaj ludzie wspominają, że jak chce się żeby zostało wykonane więcej niż 1 rzecz to trzeba zastosować klamre które okreslą dokąd zawiera się kod który ma być wykonywany w if'ie albo w for. Jesli dalej nie rozumiesz bo np. niezbyt zrozumiale to napisałem to sprawdź PW i napisz do mnie.

nie ok podejrzewałem że dzieli program na sekcje w których wykonywane są działania poszczególne
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
12-05-2013, 07:01 PM (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-05-2013 07:07 PM przez lolo.)
Post: #14
RE: Pomoc w zaliczeniu zadania
(12-05-2013 05:54 PM)roxman napisał(a):  technik informatyk nie studia za wysoko mierzysz troszeczkę Smile są opisane ale wszystkie przykłady zaawansowane są dla tablic jednowymiarowych a jak widzisz nie lapnołem schematu jeszcze jak przekształcić to
package praca;
Ale co chcesz przekształcać usuń w ogóle ta linię bo ci jest nie potrzebna
(12-05-2013 05:54 PM)roxman napisał(a):  zmodyfikowałem delikatnie po przeczytaniu paru tutków i błędu niby nie ma ale wyświetla mi dziwne wartości w tablicy:
[[I@19189e1, [I@1f33675, [I@7c6768, [I@1690726, [I@5483cd]
powinny być 0 chyba

import java.util.Random;
import java.util.Arrays;

public class praca {

public static void main(String[] args)
{
Random r = new Random();


{
int[][] tablica = new int [5][5];

{
for(int i=0; i<tablica.length; i++){
for (int j=0; j < tablica.length; j++){
tablica[i][j]=0;
}}}

System.out.println(Arrays.toString(tablica)) ;

}

{

}}}

Po co kombinować z jakimś Arrays.toString(tablica) nie lepiej napisać prostą funkcję wyświetlającą zawartość tablicy? Z tego co się orientuje(ale mogę się mylić) to ta funkcja wypisuje adresy a nie zawartość tablicy

GG: 2802571
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
12-05-2013, 09:31 PM
Post: #15
RE: Pomoc w zaliczeniu zadania
wybacz ale ja już spuchłem brak mi koncepcji a czasu zostało niewiele chyba sobie odpuszczę sprawę przynajmniej wiem że nic nie wiem
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
12-05-2013, 09:47 PM
Post: #16
RE: Pomoc w zaliczeniu zadania
(12-05-2013 09:31 PM)roxman napisał(a):  wybacz ale ja już spuchłem brak mi koncepcji a czasu zostało niewiele chyba sobie odpuszczę sprawę przynajmniej wiem że nic nie wiem


Do 14 jeszcze daleko napisz do mnie to może uda mi się ci jakoś pomóc(ale od razu mówię raczej nie jestem za dorbym nauczycielemTongue).

GG: 2802571
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
12-08-2013, 03:24 PM
Post: #17
RE: Pomoc w zaliczeniu zadania
Do tej pory wyszło mi coś takiego i co najważniejsze DZIAŁĄ ale błędnie mi zlicza "Najmnięjsza suma w wierszach wynosi:" zawsze suma wynosi 0 jakieś sugestie gdzie błąd jest ?

package praca;

import java.util.Arrays;
import java.util.Random;

public class Tablica {

public static void main(String[] args) {



{
int[][] tablica = new int [5][5];

{
for(int i=0; i<5; i++){

for (int j=0; j < 5; j++){
Random r = new Random();
tablica[i][j]=r.nextInt(101);
}}}

System.out.println(Arrays.deepToString(tablica)) ;
{
int maxSuma=0;
for (int i=0; i<tablica.length; i++)
{
int suma=0, max=tablica[i][0];
for (int j=0; j<tablica[i].length; j++)
{
suma+=tablica[i][j];
if (tablica[i][j]>max) max=tablica[i][j];
}

if (suma>maxSuma) maxSuma=suma;
System.out.println(i+" - Suma elementów w wierszu wynosi: "+suma);
System.out.println(i+" - Największy element w wierszu wynosi: "+max);
}
System.out.println("Największa suma w wierszach wynosi: "+maxSuma);

}
int minSuma=0;
for (int i=0; i<tablica.length; i++)
{
int suma=0, min=tablica[i][0];
for (int j=0; j<tablica[i].length; j++)
{
suma+=tablica[i][j];
if (tablica[i][j]<min) min=tablica[i][j];
}

if (suma<minSuma) minSuma=suma;
System.out.println(i+" - Suma elementów w wierszu wynosi: "+suma);
System.out.println(i+" - Najmniejszy element w wierszu wynosi: "+min);
}
System.out.println("Najmnięjsza suma w wierszach wynosi: "+minSuma);
}
}

}
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
12-08-2013, 04:12 PM (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-08-2013 05:32 PM przez lolo.)
Post: #18
RE: Pomoc w zaliczeniu zadania
zmień linię
Kod:
int minSuma=0;
ustawiłeś najmniejszą sumę w wierszu na 0 a później to 0 porównujesz z sumą w poszczególnych wierszach wiadomo, że żadna suma nie może być mniejsza od 0 jak masz same dodatnie liczby w tablicy.

Jest już dużo lepiej jednak nadal wstawiasz zbędne klamry. 

PS:Realizujesz jakieś ćwiczenia z tablic? Takich zadań nie było w tych punktach co podawałeś w pierwszym poście.

GG: 2802571
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
12-08-2013, 05:41 PM
Post: #19
RE: Pomoc w zaliczeniu zadania
adaptuje kod z rożnych kursów znalezionych na google i adaptuje sprawdzając wynik końcowy a że przy okazji robic coś ekstra mi to nie przeszkadza brak wiedzy niestety nadrabiam kombinatoryką
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
12-13-2013, 11:19 PM
Post: #20
RE: Pomoc w zaliczeniu zadania
I jak ci poszło zadanie?

GG: 2802571
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości