Forum zamknięte. Zapraszamy do grupy na Facebooku
Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Typy danych
12-21-2011, 08:53 PM
Post: #1
Typy danych
Dyskusja na temat lekcji:
http://javastart.pl/podstawy-jezyka/typy-danych/
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
08-30-2012, 11:46 AM
Post: #2
RE: Typy danych
Mógłbyś wytłumaczyć mi tak na chłopski rozum jak wykonać zadanie domowe z tej lekcji. Musiałem skorzystać z odpowiedzi(pierwszy komentarz) żeby odrobić pracę, na dodatek mam gdzieś w tym kodzie 4 błędy których nie potrafię wykryć.
Kod:
public class Typy{
  public static void main(String[] args){
    System.out.println('a'+'A');
    System.out.println(1+2);
    System.out.println(1.0+2.0);
    System.out.println("cudzysłow \"");
    System.out.println(true);
    System.out.println("\t"+"Tekst po tab");
    System.out.println("\n"+"po nowej linii"+"\n"+"Tez po nowej linii");
    System.out.println("tekst"+"\r"+"??");
    System.out.println("\");
    System.out.println("\\");
  }
}
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
09-01-2012, 09:47 AM
Post: #3
RE: Typy danych
Przekopiowalem calosc i błąd wywala tylko w

System.out.println("\");

zmien to na :

System.out.println("\"");
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
06-11-2013, 05:51 PM
Post: #4
RE: Typy danych
Cześć przeklejam post z komentarzy, bo nie doczekałem się odpowiedziTongue (już z poprawnym linkiem)
,,Cześć, mam problem z tą lekcją. Po przepisaniu kodu i uruchomieniu go wyskakują mi w konsoli błędy.
http://www.iv.pl/images/61338384515159030753.jpg lub http://fotoo.pl//out.php?i=553444_java.j...3735323830
Gdy skopiowałem kod ze strony (plik i klasę nazwałem Typy2) wszystko działało bez zarzutu, jedynie nie wyświetlają się polskie znaki, z czym nie mogę sobie poradzić. Kod poza wcięciami się niczym nie różni, nie wiem gdzie jest błąd.
Bardzo fajny kurs, fajnie się go czyta i nie chciałbym utknąć w tym problemie, więc proszę o w miarę szybką pomocWink Z góry dzięki"
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
06-12-2013, 11:51 AM
Post: #5
RE: Typy danych
(06-11-2013 05:51 PM)Meliasz napisał(a):  Cześć przeklejam post z komentarzy, bo nie doczekałem się odpowiedziTongue (już z poprawnym linkiem)
,,Cześć, mam problem z tą lekcją. Po przepisaniu kodu i uruchomieniu go wyskakują mi w konsoli błędy.
http://www.iv.pl/images/61338384515159030753.jpg lub http://fotoo.pl//out.php?i=553444_java.j...3735323830
Gdy skopiowałem kod ze strony (plik i klasę nazwałem Typy2) wszystko działało bez zarzutu, jedynie nie wyświetlają się polskie znaki, z czym nie mogę sobie poradzić. Kod poza wcięciami się niczym nie różni, nie wiem gdzie jest błąd.
Bardzo fajny kurs, fajnie się go czyta i nie chciałbym utknąć w tym problemie, więc proszę o w miarę szybką pomocWink Z góry dzięki"

Może dlatego że powinno być println a nie printin ??
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
06-12-2013, 08:30 PM
Post: #6
RE: Typy danych
wstyd mi, że tego nie zauważyłem;p dzięki
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
09-10-2013, 09:46 AM (Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-10-2013 10:03 AM przez Jaek.)
Post: #7
RE: Typy danych
W kursie nie było ostrzeżenia, że aby używać typów całkowitych innych niż int, trzeba często używać rzutowania. Teraz nie wiem czy mam dalej używać masowo typu byte, w celu oszczędzania pamięci, czy zmienić na int i mieć spokój. Bo wg javy byte + byte = int.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
03-10-2014, 08:44 AM
Post: #8
RE: Typy danych
Mam pytanie byćmoże z gatunku głupich, ale trudno. W jaki sposób można (oprócz inkrementacji) zmienić wartość zmiennej w ramach danej klasy? Bo jak rozumiem nie ma mozliwości ponownej deklaracji/inicjalizacji danej zmiennej?
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
03-13-2014, 03:37 PM
Post: #9
RE: Typy danych
(03-10-2014 08:44 AM)snt_banzai napisał(a):  Mam pytanie byćmoże z gatunku głupich, ale trudno. W jaki sposób można (oprócz inkrementacji) zmienić wartość zmiennej w ramach danej klasy? Bo jak rozumiem nie ma mozliwości ponownej deklaracji/inicjalizacji danej zmiennej?

Ponownej deklaracji nie możesz raczej zrobić bo kompilator wyświetli Ci, że już raz zadeklarowałeś daną zmienną, ale przypisać w każdym momencie dowolną wartość do zmiennej możesz gdziekolwiek. Możesz rozwinąć pytanie na jakimś przykładzie?
Nie zrobisz tak:
Kod PHP:
int b 0;
kod....;
int b 0
ale za to zrobisz tak:
Kod PHP:
int b 0;
kod...;
0
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości