Forum zamknięte. Zapraszamy do grupy na Facebooku
Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
skojarzenie mojego programu z jakimś plikiem
01-23-2015, 02:14 PM (Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-23-2015 06:44 PM przez lolo.)
Post: #1
skojarzenie mojego programu z jakimś plikiem
Jak skojażyć mój program z plikiem *.txt ?
Mogę to zrobić w systemie ale skąd będę wiedzieć czy mój program w tym momencie otwiera jakiś plik czy ktoś go otworzył podwójnie klikając na niego myszką, oraz skąd wezmę jego tekst i lokalizację tego pliku ?
Na internecie już szukałem ale nic o tym nie było.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
01-23-2015, 06:46 PM
Post: #2
RE: skojarzenie mojego programu z jakimś plikiem
Możesz rozwinąć o co Ci dokładnie chodzi?
Co rozumiesz przez skojażyć mój program z plikiem *.txt?

GG: 2802571
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
01-23-2015, 07:41 PM
Post: #3
RE: skojarzenie mojego programu z jakimś plikiem
Chodzi mi o to żeby nie pisać by mi otwarło plik tylko by to użytkownik mugł kliknąć dwa razy na jakiś plik na pulpicie a on się otwoży w moim programie czyli tekst w nim będący mugł być zapisany do zmiennej String albo do JTextArea. Chodzi o to by muj program mugł być domyślnie skojażony z jakimś plikiem w systemie ale musi też to potrafić czyli mieć dostęp do danych z tego pliku. Już prubowałem zrobić okno z JTextArea i sprawdzałem czy w nim będzie tekat z pliku ale to nie zadziałało bo Windows nie pozwolił
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
01-23-2015, 08:48 PM
Post: #4
RE: skojarzenie mojego programu z jakimś plikiem
Musisz dodać odpowiedni wpis do rejestru (jednak nie powiem Ci jak to dokładnie zrobić, w google powinno być to łatwe do znalezienia, trzeba tylko odpowiednio zdefiniować zapytanie). Nie wiem co dokładnie ma robić Twój program ale jeśli nie jest to kopia notatnika to radziłbym Ci stworzyć swój format plików a nie używać txt. I proszę zacznij używać przynajmniej spellchecka bo błędy typu "muj", "mugł" itp. są straszne.

GG: 2802571
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
01-23-2015, 09:56 PM (Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-23-2015 10:02 PM przez xix.)
Post: #5
RE: skojarzenie mojego programu z jakimś plikiem
Ok dzięki ale sto razy szukałem na internecie i nic nie było. Mam dość szukania. Przeszukałem wszystko i spytałem wszystkich i nic.
Możepotrzeba czrgoś specjalnego np. nowego listenera czy coś ? Nie moge zwyczajnie pobrać treści pliku bo nie znamnazwy. Dlatego mi niedziała bo pewnie mój (dobrze napisałem Smile ) program po prostu nie ma gdzie dać treści z pliku. Może być przykład notatanika albo przeglądarki Fotografii.

Może być byle jakie rozszerznie.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
01-23-2015, 10:05 PM
Post: #6
RE: skojarzenie mojego programu z jakimś plikiem
Nie powiem Ci jak to dokładnie działa ale prawdopodobnie(moim zdaniem jest to najlogiczneijsze) jest to tak, że system po ustawieniu Twojego programu jako domyślny do uruchamiania plików np. typu .xix otwiera Twój program z argumentem, którym jest ścieżka do pliku, który użytkownik chce otworzyć.

GG: 2802571
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
01-23-2015, 10:27 PM (Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-23-2015 10:30 PM przez xix.)
Post: #7
RE: skojarzenie mojego programu z jakimś plikiem
Dziękuję za pomysł ale nie wiem jak się dostać do takich argumentów. Właściwie wogóle nie wiem o tkich żeczach w żadnym języku ale to pewnie tak jest gdyż np. eksplorator plików możę być uruchomiony z zaznaczonym plikiem.

Czy użytkownicy często odwiedzają ten portal ?
Możę ktoś z nich wie ?

Dziękuję za pomoc, jednak opłacało się założyć konto na tej stronie.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
01-24-2015, 11:44 AM (Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-25-2015 04:08 PM przez xix.)
Post: #8
RE: skojarzenie mojego programu z jakimś plikiem
Ale czy Windows nie prześle jakiegoś argumentu czy coś do Java ?
To Java jest programem a mój jar to plik.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
01-25-2015, 04:04 PM (Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-25-2015 04:10 PM przez xix.)
Post: #9
RE: skojarzenie mojego programu z jakimś plikiem
Ale czy polecenie nie bęndzie przesłane do Java.
Może możnaby zrobić program w C++ i do pliku zapisać ścierzkę.
Mój program mugłby ją sobie stamtąd wziąść.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
01-25-2015, 04:10 PM
Post: #10
RE: skojarzenie mojego programu z jakimś plikiem
Nie wiem jak to dokładnie działa. Nigdy się nie zgłębiałem w to jak są uruchamiane domyślne programy. Jednak moim zdaniem najlogiczniejszym, jak już wcześniej pisałem, jest wywoływanie danego programu z argumentem w którym jest przekazana ścieżka go pliku, który ma być uruchomiony przez dany program.

GG: 2802571
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości