Forum Java - kurs programowania JavaStart

Pełna wersja: Obsługa baz danych
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witajcie,

Uczę się programować w javie, jestem na etapie budowy aplikacji desktopowej w oparciu o swinga.

Chciałbym do aplikacji dodać obsługę baz danych, nauczyłem się już obsługi sterownika jdbc, jednak wyczytałem że jest prostsze rozwiązaniem mianowicie Hibernate, ugrzązłem na etapie przerabiania 2 tutoriali:

https://netbeans.org/kb/docs/java/hibern...va-se.html
http://jaceklaskowski.pl/wiki/[...]z_Hibernate_w_NetBeans_IDE_6.9

Korzystanie z hibernate miało przyśpieszyć pracę, ja poległem na etapie konfiguracji hehe, znacie prostsze tutoriale do hibernate, albo jakieś inne frameworki do baz danych?

Jeśli możecie to proszę podeślijcie jakieś tutoriale (nadmienię że korzystam z netbeansa)
polecam na początek
http://chlebik.wordpress.com/2013/02/22/...jako-jpa2/

a potem kożystanie z EntityManagera - naprawdę fajna sprawa Smile
Przekierowanie