Forum Java - kurs programowania JavaStart
Obsługa baz danych - Wersja do druku

+- Forum Java - kurs programowania JavaStart (http://forum.javastart.pl)
+-- Dział: Java EE (/Forum-Java-EE)
+--- Dział: Hibernate (/Forum-Hibernate)
+--- Wątek: Obsługa baz danych (/Thread-Obs%C5%82uga-baz-danych)



Obsługa baz danych - james8 - 09-09-2013 01:14 PM

Witajcie,

Uczę się programować w javie, jestem na etapie budowy aplikacji desktopowej w oparciu o swinga.

Chciałbym do aplikacji dodać obsługę baz danych, nauczyłem się już obsługi sterownika jdbc, jednak wyczytałem że jest prostsze rozwiązaniem mianowicie Hibernate, ugrzązłem na etapie przerabiania 2 tutoriali:

https://netbeans.org/kb/docs/java/hibernate-java-se.html
http://jaceklaskowski.pl/wiki/[...]z_Hibernate_w_NetBeans_IDE_6.9

Korzystanie z hibernate miało przyśpieszyć pracę, ja poległem na etapie konfiguracji hehe, znacie prostsze tutoriale do hibernate, albo jakieś inne frameworki do baz danych?

Jeśli możecie to proszę podeślijcie jakieś tutoriale (nadmienię że korzystam z netbeansa)


RE: Obsługa baz danych - mario210 - 09-11-2013 08:05 PM

polecam na początek
http://chlebik.wordpress.com/2013/02/22/prosty-projekt-dla-hibernate-jako-jpa2/

a potem kożystanie z EntityManagera - naprawdę fajna sprawa Smile